Pannkakor Recept

Pannkakor recept

Pannkakan är älskad och antalet nya pannkaksrecept verkar aldrig ta slut. Klassiska svenska pannkakor är tunna, spröda och frasiga. Både tjocka och fluffiga amerikanska och franska pannkakor, eller crêpes, har blivit stående alternativ tillPannkakor logo bild våra tunna svenska pannkakor. Pannkakor är lätt och enkel mat, och en populär vardagsrätt då allt du behöver är billiga och simpla basingredienser som mjöl, ägg och mjölk.

Svenska och utländska grundrecept kan varieras i det oändliga, experimentera gärna med olika smaksättningar, mjölsorter och tillbehör. Både barn och vuxna älskar pannkakor och de kan med fördel ätas både till frukost, lunch och till middag, beroende på om du gör en matig eller söt variant. Nedan följer recept på olika sorters omtyckta pannkakor.

Du hittar allt från klassiska pannkakor till diet- och allergianpassade varianter och smaksatta sorter.

Tunna klassiska svenska pannkakor

Ingredienser:
3 dl vetemjöl
6 dl mjölk
3 ägg
½ tsk salt
Smör till stekning

1. Blanda samman mjölet och saltet i en bunke.
2. Tillsätt hälften av mjölkmängden i mjölblandningen och vispa ihop till en slät smet.
3. Späd smeten med den resterande mjölken och tillsätt ett ägg i taget.
4. Hetta upp en stekpanna, gärna en gjutjärnspanna, med lite smör.
5. När smöret smält; häll i ett tunt lager smet, vänd pannkakan när ovansidan stelnat och stek ytterligare en minut eller två.

Laktosfria pannkakor

Ingredienser:
2 ½ dl vetemjöl
6 dl laktosfri mjölk eller havredryck
2 ägg
½ tsk salt
Mjölkfritt smör till stekning

1. Blanda samman mjöl och salt i en bunke.
2. Tillsätt ungefär hälften av den laktosfria mjölkmängden i bunken med mjöl och salt och vispa samman till en klumpfri smet.
3. Späd smeten med den resterande vätskemängden och tillsätt äggen. Vispa tills smeten är helt klumpfri och slät.
4. Hetta upp en stekpanna med lite mjölfritt smör.
5. När smöret smält; häll i ett tunt lager smet, vänd pannkakan när ovansidan stelnat och stek sedan andra sidan i en minut eller två.

Laktosfria och glutenfria pannkakor

Ingredienser:
1 ½ dl mandelmjöl
2 ½ dl majsmjöl
5 dl vatten
3 ägg
½ tsk salt
Mjölkfritt smör till stekning

1. Blanda samman majsmjöl och mandelmjöl plus salt i en bunke.
2. Tillsätt allt vatten och arbeta samman med en visp till en klumpfri och jämn smet.
3. Vispa ner äggen ett i taget i smeten och låt den svälla i cirka fem minuter.
4. Hetta upp en stekpanna, pannkakslagg eller gjutjärnspanna med lite mjölfritt smör.
5. När smöret smält; häll i ett tunt lager smet och vänd pannkakan när ovansidan stelnat. Stek den andra sidan i ytterligare en minut eller två.

Luftiga fullkorns pannkakor

Ingredienser:
2 ½ dl dinkelmjöl
2 dl sojadryck, risdryck eller havredryck
2 ägg
2 tsk bakpulver
Rapsolja, eller annan neutral vegetabilisk olja, till stekning

1. Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke.
2. Tillsätt vätskan lite i taget i mjölblandningen och vispa till en klumpfri och jämn smet.
3. Vispa ner äggen ett i taget i smeten och låt den svälla i cirka fem minuter.
4. Hetta upp en stekpanna eller pannkakslagg med lite olja.
5. Stek små pannkakor, likt den amerikanska sorten, i den medelvarma pannan eller laggen. Vänd pannkakan när små bubblor syns på ovansidan och smeten stelnat något.

Blåbärspannkakor

Ingredienser:
4 dl vetemjöl
3 dl filmjölk
¾ dl mjölk
25 gram smält smör
1 ägg
½ tsk salt
1 tsk bakpulver
1 dl blåbär, färska eller frysta
Smör till stekning

1. Smält den angivna smörmängden och låt det svalna.
2. Blanda samman vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke.
3. Tillsätt mjölken och filmjölken i mjölblandningen lite i taget samt allt vatten och arbeta samman med en visp till en klumpfri och jämn smet.
4. Vispa ner ägget och det smälta smöret i den släta smeten.
5. Vänd ner blåbären försiktigt i smeten.
6. Hetta upp en stekpanna eller gjutjärnspanna med lite smör.
7. När smöret smält; stek två eller tre små pannkakor åt gången. Vänd pannkakorna när det börjar bildas bubblor på ovansidan. Stek omkring en till två minuter per sida.

Pannkakor med smak av choklad

Ingredienser:
1 ½ dl vetemjöl
2 msk strösocker
4 dl mjölk
2 ägg
1 krm salt
100 gram riven valfri choklad
Smör till stekning

1. Smält den angivna mängden choklad, antingen i mikrovågsugn eller över vattenbad på spisen.
2. Blanda samman vetemjöl, salt och strösocker i en bunke.
3. Tillsätt lite mjölk i taget till mjölblandningen och vispa till en klumpfri och jämn smet.
4. Vispa ner äggen ett i taget i smeten och sist den smälta chokladen.
5. Hetta upp en stekpanna med teflonbeläggning med lite smör.
6. När smöret smält; häll i ett tunt lager smet i pannan och vänd chokladpannkakan när ovansidan stelnat något.

Ekologiska tunna pannkakor

Ingredienser:
2,5 dl ekologiskt vetemjöl
6 dl ekologisk mjölk
3 ekologiska ägg
½ tsk salt
Ekologiskt smör till stekning

1. Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke.
2. Tillsätt mjölken i mjölblandningen lite i taget och arbeta samman med en visp till en klumpfri och jämn smet.
3. Vispa ner äggen pö om pö i pannkakssmeten.
4. Hetta upp en stekpanna eller gjutjärnspanna med lite smör.
5. När smöret smält; häll i ett tunt lager smet och vänd pannkakan när ovansidan stelnat. Stek ytterligare en minut eller två efter vändning.

Franska pannkakor eller crêpes

Ingredienser:
4 dl vetemjöl
½ dl strösocker
4 dl mjölk
1 ½ dl vatten
4 ägg
½ tsk salt
100 gram smält smör
Smaksättning: ½ dl apelsinlikör, halv vaniljstång eller några droppar ros- eller apelsinblomsvatten
Smör till stekning

1. Smält den angivna smörmängden och låt det svalna.
2. Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke.
3. Tillsätt mjölken och vattnet i mjölblandningen lite i taget och vispa ihop till en klumpfri och jämn smet.
4. Vispa ner äggen pö om pö i smeten och tillsätt det smälta smöret.
5. Täck bunken med plastfolie och låt smeten svälla över natten i kylskåp.
6. Ta ut smeten ur kylskåpet och vispa igenom den. Tycker du att den känns för tjock kan du späda den med lite mjölk.
7. Vispa ner valfri smaksättning såsom rosvatten eller apelsinlikör.
8. Hetta upp en stekpanna eller gjutjärnspanna med lite smör.
9. Grädda tunna pannkakor eller crêpes i smält smör i medelvarm panna ett par minuter per sida.

Bananpannkakor är ett utmärkt tillskott efter träning, lägg gärna till nån banan extra för att maxa din återhämtning!

Nyttiga bananpannkakor
Ingredienser:
1 mogen banan
2 ägg
1 skopa valfritt vassleprotein
1 msk minimjölk
1 krm salt
Kokosolja till stekning

1. Mosa bananen i en skål med en gaffel.
2. Blanda samman bananmoset med mjölken, äggen, proteinpulvret och saltet till en jämn smet. Äger du en mixer eller blender kan du placera samtliga ingredienser i denna och blanda till en smet.
3. Hetta upp kokosolja i en stekpanna och stek varje enskild pannkaka i rikligt med kokosolja ett par minuter per sida på medelhög värme.

Äggfria pannkakor

Ingredienser:
3 dl vetemjöl
2 tsk strösocker
1 tsk bakpulver
6 dl mjölk
½ tsk salt
Smör eller olja till stekning

1. Blanda samman vetemjöl, socker, salt och bakpulver i en bunke.
2. Tillsätt all mjölk successivt i mjölblandningen och vispa ihop till en klumpfri och jämn pannkakssmet.
3. Hetta upp en stekpanna, pannkakslagg eller gjutjärnspanna med lite smör. Vill du kan du tillsätta några matskedar smält smör även till själva smeten för extra frasiga pannkakor.
4. Grädda tunna pannkakor i smör i medelvarm stekpanna ett par minuter per sida.

Amerikanska pannkakor enligt LCHF

Ingredienser:
6 ägg
400 g färskost
1 dl standardmjölk
½ tsk vaniljpulver
1 tsk kardemumma
2 tsk bakpulver
2 msk fiberhusk
3 dl mandelmjöl
2 msk honung
Smör till stekning

1. Blanda samman mjölk, ägg och färskost i en bunke.
2. Blanda ihop alla torra ingredienser i en annan bunke och vispa ner de lite i taget i mjölk-, ägg- och ostblandningen till en jämn och slät pannkakssmet.
3. Låt smeten svälla en stund i kylskåpet.
4. Hetta upp kokosolja i en stekpanna och stek varje enskild pannkaka i rikligt med kokosolja ett par minuter per sida på medelhög värme.

Klassiska amerikanska pannkakor

Ingredienser:
4 st äggvitor
4 st äggulor
2,5 dl vetemjöl
3 msk strösocker
2, 5 dl mjölk
3 msk gräddfil
50 gram smält smör
Smör till stekning

1. Smält den angivna smörmängden och låt det svalna.
2. Separera äggulorna från äggvitorna och vispa upp gulorna i en bunke.
3. Tillsätt de torra ingredienserna till äggulorna och blanda samman till en smet.
4. Späd ut smeten lite i taget med mjölken, gräddfilen och det smälta smöret. Vispa till en klumpfri och jämn smet.
5. Vispa de fyra äggvitorna till en fast maräng och vänd försiktigt ner denna i pannkakssmeten.
6. Hetta upp en stekpanna eller gjutjärnspanna med lite smör.
7. Stek de små pannkakorna på medelhög värme cirka en minut till två minuter per sida. När det börjar bildas bubblor på pannkakans ovansida är den redo att vändas.

Lyxiga och matiga plättar

Ingredienser:
3 dl filmjölk
2,5 dl vetemjöl
1 ägg
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
1 msk smör
1 dl skalade räkor, dill plus crème fraiche till servering
Smör till stekning

1. Blanda samman de torra ingredienserna i en bunke.
2. Tillsätt all filmjölk successivt i mjölblandningen och vispa ihop till en klumpfri och jämn pannkakssmet.
3. Vispa ner ägget i den släta smeten.
4. Hetta upp en plättlagg eller ett plättjärn med lite smör.
5. Grädda plättarna i smör på medelhög värme tills de fått fin färg på båda sidorna.
6. Servera plättarna med räkor, en klick crème fraiche och hackad dill.

Pannkakstårta

Ingredienser:
2,5 dl vetemjöl
6 dl mjölk
3 ägg
½ tsk salt
2 msk smör
200 gram frysta bär
250 gram smaksatt kesella eller kvarg
2 dl vispgrädde
Smör till stekning

1. Blanda samman mjölet med hälften av mjölken i en bunke.
2. Tillsätt resterande mjölkmängd, äggen och saltet och vispa ihop till en slät smet.
3. Smält smöret i en stekpanna och vispa ner i pannkakssmeten.
4. Grädda åtta till tio pannkakor i lite smör i en medelvarm stekpanna.
5. Låt de färdiggräddade pannkakorna svalna.
6. Tina bären över natten i kylskåp eller i mikrovågsugn eller på spisen och låt svalna.
7. Blanda samman hälften av bären med kesellan.
8. Vispa grädden luftig.
9. Montera pannkakstårtan genom att varva kesella- och bärblandningen med pannkakor, toppa tårtan med vispgrädde och de resterande bären innan servering.

Spenatpannkakor

Ingredienser:
1,5 dl vetemjöl
½ dl rågmjöl
200 gram hackad spenat, färsk eller frusen
4 dl mjölk
4 ägg
½ tsk salt
1 msk rapsolja
Neutral olja till stekning

1. Blanda samman mjölsorterna med saltet med hälften av mjölken i en bunke.
2. Tillsätt den hackade spenaten och vispa ihop till en slät smet.
3. Blanda ner den resterande mängden mjölk samt äggen i smeten och vispa till en klumpfri pannkakssmet.
4. Tillsätt rapsoljan och låt sedan smeten svälla i kylskåp i minst en halvtimme.
5. Hetta upp rapsolja eller någon annan neutral olja i en medelvarm stekpanna, och stek tunna spenatpannkakor. Pannkakan är i regel klar att vändas när ovansidan stelnat något.

Tunna pannkakor med asiatisk fyllning

Ingredienser:
Pannkakor:
2 dl vetemjöl
5 dl mjölk
2 ägg
1 tsk salt
Olja till stekning

Fyllning:
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
300 gram fläskfärs
½ purjolök
1 mindre salladshuvud
2 dl böngroddar
kinesisk soja, salt och peppar

1. Börja med pannkakssmeten genom att blanda samman vetemjölet och saltet med hälften av mjölken i en bunke.
2. Tillsätt resterande mjölkmängd samt äggen i mjölblandningen och vispa ihop till en slät pannkakssmet.
3. Ställ smeten i kylen för att svälla medan du tillreder den asiatiska fyllningen.
4. Fräs finhackad lök och vitlök i olja. Smula ner fläskfärsen i stekpannan tillsammans med löken och krydda med salt och peppar. Stek blandningen i cirka tio minuter på låg värme.
5. Tillsätt finstrimlad purjolök, salladskål och böngroddar samt sojasås till färsen och låt småputtra i ytterligare tio minuter.
6. Hetta upp en stekpanna, gärna en gjutjärnspanna, med lite smör och grädda pannkakorna.
7. När pannkakorna är färdiggräddade fyller du dem med färsblandningen och rullar ihop dem. Servera dem som de är eller placera dem i en ugnsform, strö över valfri riven ost och gratinera dem tills de fått fin färg.