LCHF Pannkakor

LCHF Pannkakor

LCHF står för Low Carbohydrate High Fat, som fritt kan översättas som lite kolhydrater och mycket fett. LCHF lanserades som en ren viktminskningsdiet men många har nu anammat detta sätt att äta och lever efter denna kosthållning ävenLCHF Pannkakor pannkaka till vardags. Personer som lever och äter enligt LCHF fokuserar på att äta väldigt lite kolhydrater och mer mättande fettrika livsmedel. Feta mejeriprodukter som smör, grädde och oljor samt kött, fisk och grönsaker, frukt och nötter är grundstenarna i kosthållningen.

De flesta LCHF-anhängare utesluter helt kolhydrater i form av pasta, ris, potatis, bröd och sockerrika produkter som godis, bakverk och läskedrycker. Att denna kosthållning har blivit så populär beror på att en stor del av anhängarna, som har haft svårt att gå ner i vikt, har lyckats med hjälp av LCHF.

Genom att man helt utesluter kolhydrater får kroppen hämta energi från de inlagrade fettvävnaderna istället för att utvinna energi ur glykos, en sockerart som kolhydrater till stor del består av.

Kosthållningens genombrott har även influerat restauranger, caféer, tidskrifter, träningsentusiaster, litteratur och media. På webben, i dagstidningar och på lunchrestaurangen kan man märka kosthållningens genomslag.

Mängder av LCHF recept, fakta och nyheter genomsyrar diverse kanaler och sprider kosthållningens glada budskap. Som ett sätt att gå ner i vikt är LCHF riktigt effektivt. Dieten innebär att man är mätt länge på grund av det stora fettinnehållet i kosten, vilket leder till reducerat sötsug och risken för småätande. För att öka fettmängden i samtliga LCHF måltider och bidra till en långvarig mättnadskänsla är det vanligt att man använder sig av äkta mjölkprodukter med hög fettprocent.

I ett kylskåp som tillhör en LCHF-anhängare kommer du sannolikt inte att hitta någon minimjölk eller lätt crème fraiche. Diabetiker sägs också kunna förbättra sin hälsa med hjälp av LCHF. Sänkta kolesterolvärden och en ökad insulinkänslighet är nämligen vanliga positiva effekter vid en övergång till LCHF.

LCHF betyder lågt intag av Kolhydrater

De som äter enligt LCHF behöver anpassa sin kost rätt rejält. Att utesluta kolhydrater efter att ha ätit bröd, pasta och potatis var och varannan dag kan bli en kämpig omställning som tar tid för den som bestämt sig att äta enligt LCHF. I början kan man behöva mycket inspiration och läsa på en hel del om hur man enklast och bäst övergår till den nya kosthållningen.

På webben florerar en uppsjö av LCHF-recept som tillåter anhängarna att skapa LCHF av vanligt LCHF Pannkakor kokosnötsmjölförekommande rätter. LCHF versioner av klassisk husmanskost är mycket populärt. LCHF pannkakor är ett sådant fenomen och ett vanligt recept. I ett traditionellt pannkaksrecept använder man sig av vetemjöl, men detta går inte ihop med en kost som bygger på LCHF. I LCHF pannkakor ersätter man det kolhydratrika vetemjölet med fiberhusk, som är nermalda skal från psylliumfrön, kokosnötsmjöl eller mandelmjöl.

De torra ingredienserna i LCHF pannkakor kan vara en mix av dessa olika nöt- och frömjöler eller så använder man bara kokosmjöl eller endast fiberhusk. Inom LCHF är just fiberhusk väldigt användbart då detta frömjöl har egenskaper som påminner om vetets gluten. Fiberhusk kan binda stora mängder vätska och mättar bra då mjölet har ett fiberinnehåll på 85 %.

Förutom nya former av mjölsorter använder man en rad andra ingredienser i LCHF pannkakor. Vissa hoppar helt över vätska i sina recept och tillsätter istället mer ägg eller smält smör för att få en smidig pannkakssmet. Andra använder gärna fet standardmjölk, mandelmjölk, kokosmjölk eller grädde i sina LCHF pannkakor. Smaksättare som vanilj, kardemumma och riven kokos återkommer också i många av dessa pannkaksrecept. Salt och bakpulver är andra populära ingredienser i recept på LCHF pannkakor.

Denna typ av pannkakor är lika enkla att göra som traditionella pannkakor, med skillnaden att du troligtvis inte kommer orka äta lika många. Pannkakssmeten går att söta med exempelvis honung eller alternativa sockerarter såsom stevia eller sukrin.

Olika LCHF recept

Många recept på LCHF-pannkakor rekommenderar att man blandar de torra ingredienserna separat, för att sedan inkorporera dessa successivt med äggen, vätskan och det smälta smöret. Detta för att få en så jämn och klumpfri LCHF Pannkakor blåbärpannkakssmet som möjligt. Trogna LCHF anhängare steker sedan pannkakorna i smör eller kokosolja.

Färska bär, vispad grädde, sylt, keso och kesella är trevliga tillbehör till dina LCHF pannkakor. Pannkakorna kan också ätas ihop med mer matiga tillbehör som grönsaker, ost och räkor eller annan proteinkälla. Du väljer själv hur du vill smaksätta din LCHF pannkakssmet. Precis som med ett traditionellt pannkaksrecept går det att variera i det oändliga, bara din egen fantasi sätter gränserna.

Du kan addera spenat, rivet citronskal, morötter, blåbär, färskost, örter eller kakao och på så vis styra ditt recept i en söt eller matig riktning. LCHF pannkakans genomslagskraft beror nog på just detta. Att det är ett enkelt recept som inte skiljer sig nämnvärt från sin föregångare och som är mycket flexibelt. Även om inte alla i familjen är LCHF anhängare kan alla uppskatta goda och mättande pannkakor, till frukost, lunch eller middag.

Har du nyligen börjat äta enligt LCHF är pannkakor en bra start för att bekanta dig med andra typer av mjölsorter och se hur dessa kan förenkla din vardagsmatlagning.

Nedan följer ett par olika recept på LCHF pannkakor:

Enkla LCHF pannkakor

Ingredienser:

 • 2 ägg
 • 2 dl vispgrädde
 • 1/2 msk fiberhusk
 • 1 dl mandelmjölk
 • Smör till stekning

1. Blanda samtliga ingredienser i en bunke och låt smeten svälla i fem minuter.
2. Stek varje pannkaka i rikligt med smör i en medelvarm stekpanna.

LCHF kokospannkakor

Ingredienser:

 • 2 ägg
 • 1/2 dl vispgrädde
 • 25 g smält smör
 • 1/2 tsk vaniljpulver
 • 1/4 dl koksnötsmjölk
 • 3 msk kokosflingor
 • Kokosolja till stekning

1. Blanda samtliga ingredienser i en bunke och låt smeten svälla i fem minuter.
2. Stek varje pannkaka i rikligt med kokosolja i en medelvarm stekpanna.

Amerikanska LCHF pannkakor

Ingredienser:

 • 6 ägg
 • 400 g färskost
 • 1 dl standardmjölk
 • 1/2 msk vaniljpulver
 • 1 tsk kardemumma
 • 1 tsk bakpulver
 • 2 msk fiberhusk
 • 3 dl mandelmjöl
 • 2 msk honung
 • Smör till stekning

1. Blanda mjölk, ägg och färskost i en separat bunke.
2. Tillsätt alla torra ingredienser i den våta blandningen och vispa väl, låt svälla i fem minuter.
3. Stek varje pannkaka i rikligt med smör i en medelvarm stekpanna.

Se även proteinpannkakor!