Amerikanska Pannkakor

Amerikanska Pannkakor

En pannkaka är en platt och tunn typ av kaka som framställs genom en stärkelserik smet som sedan steks på en varm häll eller i en stekpanna. Amerikanska Pannkakor flapjacksArkeologiska utgrävningar har påvisat tidiga spår av pannkakor, då stärkelserik mat mättade bra även i förhistoriska samhällen.

Runt om i världen finns det olika typer av en och samma pannkaka. Den amerikanska pannkakan är ofta lite tjockare, fluffigare och matigare än den svenska versionen. Pannkaka går även under namnet crêpes. Detta är en fransk tunn pannkaka som i regel fylls med någon typ av stuvning, nötter, frukt eller kött och sedan toppas med ost och gratineras i ugnen. Amerikanska pannkakor som äts i just Amerika anses vara traditionell frukostmat.

 • Amerikanska pannkakor har många olika namn ex kallas
 • Amerikanska pannkakor Flapjacks.
 • Amerikanska pannkakor kallas även Hotcakes.
 • Amerikanska pannkakor har också namnet Griddlecakes.

Den Amerikanska pannkakan har flera namn i USA och kan kallas för allt från hotcakes till flapjacks och griddlecakes. Amerikanska pannkakor baseras på en tjock smet som bygger på vetemjöl, ägg, mjölk och jäsmedel som bakpulver eller bikarbonat. Det är denna jäsande ingrediens som skiljer de amerikanska pannkakorna från de svenska. Vi har ingen tradition av att tillverka dessa lite högre och tjockare pannkakor utan ett traditionellt svenskt pannkaksrecept genererar tunna och frasiga pannkakor. I amerikanska pannkakor blåbärAmerika och Kanada är det vanligt att addera andra ingredienser till pannkakorna under stekning. Amerikanska pannkakor är ett matigare alternativ än våra svenska pannkakor.

Amerikanska pannkakor kan även vara berikade med blåbär, jordgubbar,amerikanska pannkakor blåbär bananskivor, äppelskivor, chokladbitar, extra socker, yoghurt eller kärnmjölk. Kryddor är också vanligt att tillsätta i smeten. Allt från kanel till muskot och vanilj förekommer runt om i USA.

Original pannkakan

Den generella amerikanska pannkakan är en liten och kompakt pannkaka. Cirka en decimeter i diameter. När man äter amerikanska pannkakor i Amerika, Kanada eller Mexiko serveras de ofta staplade ovanpå varandra och med tillbehör som smör och lönnsirap. Andra amerikanska pannkakor sirapvanliga tillbehör som kan finnas att välja på är marmelad, jordnötssmör, nötter, färsk frukt, honung, strösocker, vispgrädde, bacon, korv och stekt ägg.

Det finns många andra versioner av den klassiska amerikanska pannkakan i Amerika. En mer rustik variant kallas för ”Johnnycake” och härstammar troligtvis från nordamerikanska indianer. Denna typ av pannkaka har dock stor spridning och kan hittas på ön Newfoundland utanför Kanadas sydöstra kust och likaså i västindiska länder som Dominikanska Republiken och Bahamas.

 • Amerikanska pannkakor serveras ofta med smör.
 • Amerikanska pannkakor serveras ofta med lönnsirap.
 • Amerikanska pannkakor serveras ofta med marmelad.
 • Amerikanska pannkakor serveras ofta med jordnötsmör.
 • Amerikanska pannkakor serveras ofta med blåbär och jordgubbar.
 • Amerikanska pannkakor serveras ofta med chokladbitar.
 • Amerikanska pannkakor serveras ofta med vispgrädde.
 • Amerikanska pannkakor serveras ofta med korv och stekt ägg.

Denna historiska pannkaka tillagas med hjälp av majsmjöl, salt och vatten. Rätten kan liknas vid ojäst majsbröd men tillagningsproceduren ser olika ut i olika länder. I Dominikanska Republiken friterar man pannkakan medan man i USA tillagar den amerikanska pannkakan genom att steka smeten på samma sätt som deras klassiska pannkakor. Ibland kan man stöta på en mindre form av amerikanska pannkakor som går under namnet Silver Dollar Pancakes.

Denna variant är mycket mindre än de klassiska amerikanska pannkakorna och är hälften så stor som den traditionella sorten. Namnet och storleken syftar på de silvermynt som användes som betalmedel i Amerikanska Pannkakor indianerUSA fram till 1979. Beställer man denna typ av amerikanska pannkakor brukar de serveras på samma sätt som de större pannkakorna, i travar bestående av fem eller tio stycken enskilda pannkakor.

På restauranger som enbart tillverkar och säljer pannkakor i USA kan det även finnas andra typer av denna älskade maträtt. Tyska eller holländska versioner kan stå på menyn i dessa pannkaksrestauranger. Vanliga tillbehör till dessa utländska pannkakor är citron och strösocker eller karamelliserade äpplen. De specifika restauranger eller kedjor som enbart serverar pannkakor går att finna både i USA, Kanada och Mexiko.

Här är rätten extremt populär och restaurangkedjan IHOP, International House Of Pancakes, är en välkänd kedja som serverar nystekta pannkakor när som helst på dygnet. En annan välkänd kedja vid namn The Original Pancake House har också en uppsjö av restauranger runt om i Amerika. Vid ett besök i USA är ett hett tips att testa en äkta amerikansk pannkaka.

Pannkakans Dag

Den amerikanska pannkakan är så pass omtyckt och spridd världen över att den har en egen dag, Pancake Day, i både USA, Kanada, Storbritannien, Irland, Nya Zeeland, Australien och Skottland. I Amerika är pannkaksdagen synonym med fettisdagen.

Historiskt sett åt man pannkakor på just fettisdagen, som är en kristen tradition som infaller tisdagen efter fastlagssöndagen. Vi svenskar amerikanska pannkakor pannkakans dagassocierar fettisdagen med semlor men i de flesta engelsktalande länder är det pannkakor som gäller. Den engelska benämningen på fettisdagen är ”Shrove Tuesday”. Medan vi äter semlor i Sverige äter dom Amerikanska Pannkakor i USA.

Fettisdagen är en av de tre dagar som kommer närmast påskfastan. Under dessa dagar gällde det att äta upp sig ordentligt innan den sju veckor lång påskfastan inleddes till minne av Jesus frestelse. Under pannkaksdagen arrangeras det även pannkakslopp. En tradition som sägs härstamma från 1444 i den engelska staden Olney, då en hemmafru fortfarande stod och stekte pannkakor att äta innan fastan, då hon plötsligt hörde kyrkklockorna börja ringa och sprang direkt mot kyrkan för att hinna bikta sig innan fastan med pannkakslaggen i högsta hugg.

 • Amerikanska pannkakor är vanligast i USA.
 • Amerikanska pannkakor finns även i Kanada.
 • Amerikanska pannkakor finns i Dominikanska republiken.
 • Amerikanska pannkakor finns på Bahamas.
 • Amerikanska pannkakor finns i Sverige.
 • Amerikanska pannkakor finns i mängder av länder i Europa.
 • Amerikanska pannkakor finns i flera asiatiska länder.
 • Amerikanska pannkakor finns i Mexico.
 • Amerikanska pannkakor finns över hela jordklotet där varje land har gjort sin egen lilla touch på pannkakorna.

Pannkaksloppen som arrangeras i både England och USA går ut på att ett antal deltagare utrustas med en stekpanna innehållandes en pannkaka, och under loppets gång ska deltagarna vända pannkakan ett antal gånger i luften. Loppets sträcka samt hur många gånger pannkakan ska vändas bestäms på förhand, vanligt är att deltagarna ska kasta upp pannkakan i luften minst tre gånger.

Recept

Recepten på amerikanska pannkakorna varierar beroende på var i USA man befinner sig. Och varje familj, restaurang, café och professionell Amerikanska Pannkakor receptmatlagare har sin idé om hur de perfekta amerikanska pannkakorna ska se ut och smaka. För att få en riktigt fluffig pannkaka använder många jäsmedel som bikarbonat och bakpulver.

Men det finns även tillagningsmetoder som ger pannkakan den rätta texturen utan dessa ingredienser. Uppvispad äggvita ersätter i vissa recept bakpulvret. Vitorna vispas till ett hårt skum och vänds försiktigt ner i den resterande pannkakssmeten. På detta sätt inkorporeras en stor mängd luft i pannkakssmeten och de färdigstekta pannkakorna bli luftiga och fina. Personer som på något sätt ogillar tanken på att använda sig av bikarbonat brukar istället satsa på fluffiga äggvitor.

Bikarbonat kan ge en negativ bismak, och detta undviks genom att ersätta ingrediensen med äggvitor, men bismaken uppstår främst om man råkar tillsätta mer bikarbonat i pannkakssmeten än vad som står listat i receptet.  För att få en djupare smak på dina amerikanska pannkakor rekommenderas att du tillsätter smält smör till smeten.

Förutom ägg och mjölk ger smöret en rik och lite lyxig smak åt pannkakorna. Personer som försöker gå ner i vikt eller äter efter en viss diet eller ett kostprogram kanske bör undvika detta, och istället tillsätta en vegetabilisk olja, men du som vill tillverka äkta amerikanska pannkakor ska satsa på smör. Detta är en vanlig ingrediens även i svenska pannkakor, precis som ägg och mjölk.amerikanska pannkakor smet

Under fettisdagen på medeltiden, då pannkakan åts runt om i världen inför den långa kommande fastan, var smöret en viktig ingrediens. Ju fetare och mer mättande pannkaka, desto bättre. Det tillsatta smälta smöret som vi än idag gärna använder i våra amerikanska pannkakor kan vara en medeltida kvarleva som präglar recepten än idag.

Utanför Sveriges gränser är det också vanligt att man använder sig av extra fet mjölk, så kallad ”Buttermilk”, som närmast kan översättas med kärnmjölk istället för exempelvis lättmjölk. När man kärnat smör av grädde är kärnmjölk den vätska som blir kvar efter att man fått fram smör. Denna biprodukt är svår att få tag på i Sverige och en möjlig ersättning kan vara fet yoghurt utblandad med vatten eller filmjölk.

Mjölkutbudet är gigantiskt i USA och där finns det många varianter av denna typ av mjölk. Kärnmjölken är aningen syrlig vilket också bidrar till en spännande smak på de amerikanska pannkakorna. Som svensk får man testa sig fram med de produkter som erbjuds i kyldisken, eller vända sig till specialaffärer eller möjligtvis en bondgård om man absolut vill få fatt i kärnmjölk.

Vetemjöl el majsmjöl till Amerikanska pannkakor

Vanligt vetemjöl är en annan ingrediens som är avgörande för att framställa amerikanska pannkakor. Men även på denna punkt råder det delade meningar kring vilken typ av mjöl man ska använda för att få de bästa pannkakorna.

Den största diskussionen berör användandet av vetemjöl eller majsmjöl. Ursprungsbefolkningen i Nordamerika använde sig framförallt av majsmjöl när de skapade sina pannkakor, och många som immigrerade till Amerika ärvde indianers Amerikanska Pannkakor vetemjöltradition att använda majsmjöl istället för vetemjöl i sina pannkaksversioner.  Somliga anser att en äkta amerikansk pannkaka ska tillagas med majsmjöl och inget annat.

Med majsmjöl får pannkakan en annan färg, textur och smak. Detta är oftast en smaksak i andra länder utanför Amerikas gränser där den amerikanska pannkakan återfinns. Vill man ge sina pannkakor en historisk touch ska man absolut prova majsmjöl, kanske blir det en smaksensation som innebär att vetemjölet får stå kvar på hyllan även vid framtida pannkakstillverkningar.

 • Amerikanska pannkakor kan tillredas på majsmjöl som är det ursprungliga sättet enl historikerna.
 • Amerikanska pannkakor kan även tillagas med vetemjöl som är mer vanligt nuförtiden.

Smaksättning är nästa omdiskuterade punkt när det kommer till amerikanska pannkakor. Traditionalister menar att pannkakan enbart ska ta smak av de basala ingredienserna; ägg, mjölk, smör och mjöl, medan andra som är betydligt mer liberala anser att smeten kan smaksättas precis hur som helst. Tillbehören kan vara det som höjer pannkakan till en ny smaknivå eller så experimenterar man med kryddor, örter, olika sockerarter, kakao, vanilj, frukt eller nötter.

Precis som våra svenska pannkakor går det lätt att blanda i rivet apelsinskal, kanel eller kardemumma i pannkakssmeten då man planerar att steka den amerikanska varianten. Här får man själv avgöra om man gillar lite mildare eller starkare smaker, och komma fram till ett recept som passar ens smaklökar.

Viktigt med rätt teknik

Tekniken är bitvis avgörande för resultatet av de färdiga amerikanska pannkakorna. Inte bara ingrediensvalet påverkar hur de amerikanska pannkakorna i slutändan ser ut och smakar. Att vispa eller röra smeten för länge är något som kan innebära att man får alltför sega och platta pannkakor.

När man arbetar smeten med vispen eller skeden kan mjölet börja bilda gluten, en effekt man gärna vill uppnå när man bakar bröd, men som i Amerikanska Pannkakor i stekpannakombination med de proteinrika äggen ger alltför grova och sega pannkakor. Den fluffiga effekten kan med andra ord försvinna hela om du överarbetar din pannkakssmet. Recept som talar om att du ska blanda samtliga ingredienser i en mixer eller blender har troligtvis inte koll på denna kökskemi.

Fluffigheten är den aspekt som gör amerikanska pannkakor unika och det är synd att förstöra denna på grund av ett felaktigt komponerat recept. Att du inte behöver vispa smeten speciellt länge gör dessutom att du sparar både tid och kraft! Plattans värme är en annan aspekt som du bör lära dig att kontrollera för ett perfekt resultat. Är stekpannan inte tillräckligt varm kommer pannkakan inte få vare sig rätt färg eller konsistens.

Många upplever att den första pannkakan inte blir som de tänkt sig, utan blir blek och sladdrig. Detta beror med största sannolikhet på att den som steker häller i smeten innan pannan blivit tillräckligt varm. Otålighet lönar sig inte i köket! För stark värme bränner förstås pannkakan och gör den både oaptitlig och torr. Ett tips för att få bättre kontroll över stekprocessen är att studera pannkakans ovansida.

När smeten börjar se torrare ut och små bubblor börjar bildas på ovansidan brukar det vara dags att vända pannkakan. Har du ett plättlägg kan detta vara det perfekta redskapet för perfekt tillredning av dina amerikanska pannkakor. För att hålla de färdiga pannkakorna varma kan du täcka över dem med folie eller placera dem i ugnen på låg värme.

Amerikanska Pannkakor ska vara luftiga!

Ett bra recept på amerikanska pannkakor ger porösa och luftiga pannkakor. Denna typ av pannkakor har också vunnit mark i Sverige och i kokböcker, tv-sända matlagningsprogram och online finns det massor av recept på denna amerikanska nationalrätt.amerikanska pannkakor fluffiga

Råsocker, keso, yoghurt, bakpulver och ökade mängder mjöl är vanliga ingredienser i de svenska adaptionerna av de amerikanska recepten. I välsorterade mataffärer eller specialbutiker med amerikansk inriktning kan man hitta färdiga pannkaksmixar som utger sig för att generera fluffiga amerikanska pannkakor.

Även i USA är dessa halvfabrikat vanliga. Mixen blandas ut med ägg, mjölk och smält smör och kan vara en genväg till färdiga pannkakor. Men ofta är mjöl, bakpulver, ägg, mjölk och smör stapelvaror i de svenska hemmen och du kan därmed lika snabbt, eller snabbare, vispa ihop en pannkakssmet på egen hand.

Det är inte svårt att tillaga amerikanska pannkakor men det kan ta en stund att få in den rätta stektekniken och hitta ett recept som fungerar.

Prova dig fram tills du känner att du funnit en variant som går hem hos dig, och ät de färdiga pannkakorna med klassiska svenska tillbehör såsom sylt och vispad grädde eller amerikanska tillbehör likt sirap och bacon.